5 receptů na reflux dietu, abyste zmírnili příznaky
Absolutně chutné, jednoduché: 5 receptů na reflux dietu, abyste zbytečně netrpěli příznaky
Jezte zdravě, říkají, když je někomu diagnostikován reflux. Potraviny, které konzumujete, totiž hrají důležitou roli v tom, jak můžete udržet toto onemocnění pod kontrolou.
Dalo by se říci, že tímto začíná všechno, protože potraviny s nízkým obsahem rychle vstřebávajících se sacharidů a kyselin v podstatě odstraňují příznaky refluxu. Přesto je zde několik oprávněných otázek:
- Co to znamená v praxi?
- Jak dosáhnout toho, aby jídlo nebylo fádní?
- Existují opravdu chutné recepty, díky nimž se můžeme rozloučit s refluxem?
No a právě proto jsme v našem nejnovějším článku sestavili 5 speciálních receptů, které rozptýlí pochybnosti o dietě na reflux: skutečně se dá pořádně nasytit a cítit se dobře i tehdy, musíme-li kvůli refluxu dělat kompromisy.
Všeobecná pravidla
- Držte se zásady „jíst málo, ale často“, tedy dopřejte si raději 5x menší porce než jen 3x denně ale větší. Podstatou je dosáhnout, abyste se nepřejídali.
- Co pomáhá proti refluxu: kuřecí prsa (lehce stravitelné), meloun (v létě chladí, navíc má nízký obsah kyselin), hnědá rýže (nezpůsobuje podráždění žaludku), některé druhy zeleniny (brambory, mrkev, celer), olivový olej, vejce naměkko, přírodní jogurt, lískové ořechy, mandle, ovesná kaše.
- Dbejte na dostatečný přísun tekutin (voda, čaj).
- Žvýkačky bez cukru (které neobsahují přídatné látky a nejsou mentolové) jsou dobrou volbou nejen proto, že obnovují pH v ústech, ale pomáhají i při vylučování slin.
- Vyhýbejte se silně kořeněným pokrmům a jídlům pečeným na tuku. Mentol, černý čaj, sycené nealkoholické nápoje a káva rovněž neprospívají refluxu.
#1. Lahodný mrkvový salát
Přísady:
- 0,5 kg mrkve (očištěné, nakrájené nadrobno)
- 10 dkg zeleného salátu (někteří doporučují salát mesclun, je to míchaný salát, ve kterém je určitě rukola, pampeliška a kerblík)
- 2 polévkové lžíce rozinek
- 2 polévkové lžíce pomerančového džusu
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- 2 polévkové lžíce řepkového medu
- 2 čajové lžičky olivového oleje
- ¼ čajové lžičky soli
Příprava:
- V misce smíchejte rozinky, pomerančovou šťávu, oregano, řepkový med, olivový olej a sůl.
- Tuto směs nechte odstát a následně ji přidejte k nakrájené mrkvi a důkladně promíchejte.
- Podávejte se salátem mesclun. Snažte se nenechat se strhnout jeho chutí!
#2. Polévka z černé fazole s koriandrem
Přísady:
- 250 g černé fazole
- 0,5 litru kuřecího vývaru (nezapomeňte si jej předem udělat a klidně z něj připravte víc, aby ho bylo dost i na jiné recepty)
- sůl (dle chuti)
- koriandr (dle chuti, doporučuje se 75 g)
- 1 polévková lžíce nízkotučné zakysané smetany
Příprava:
- Kuřecí vývar přiveďte k varu.
- Přidejte černé fazole, koriandr a sůl.
- Vařte na mírném ohni asi 30 minut.
- Zmixujte polévku a následně dochuťte dle vlastní chuti (pouze pokud chcete)
- Podávejte a podle chuti přidejte zakysanou smetanu.
O fazolích se už popsalo mnoho článků, a věru není na škodu něco o ní vědět. Může totiž pomáhat nejen osobám trpícím refluxem, ale také těm, kteří se rozhodli zhubnout.
#3. Gazpacho ze žlutého melounu
Přísady:
- 0,5 kg žlutého melounu, tzn. cukrového (nakrájeného na drobné kousky)
- 2 lžíce řepkového medu
- 1 polévková lžíce portského vína (hmmm!)
- malé množství muškátového oříšku (dle chuti)
Příprava:
- Smíchejte meloun, řepkový med a portské víno.
- Tuto směs nechte odstát 4 hodiny a následně rozmixujte.
- Přidejte malé množství muškátového oříšku.
- Hotové gazpacho servírujte v roztomilé šálku a konzumujte hned.
#4. Krémový hummus
Přísady:
- 0,5 kg cizrny (umyté a vysušené)
- 0,25 l kuřecího vývaru
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- ¼ čajové lžičky sezamového oleje
- ½ čajové lžičky soli
Příprava:
- Kuřecí vývar zmixujte s cizrnou, olivovým olejem, sezamovým olejem a solí.
- V případě potřeby přidejte ještě trochu kuřecího vývaru (k dosažení požadované konzistence).
- Podávejte, konzumujte s topinkou, toastem.
#5. Malý dezert na závěr: jablečno-melounové smoothie
Přísady:
- 40-50 dkg žlutého melounu (očištěný, nakrájený na malé kostičky)
4 polévkové lžíce čerstvé aloe vera (dobře očištěné, aby na ní nezůstala ani část mezi dužinou a slupkou)
1 jablko (očištěné, nakrájené na malé kostičky)
malé množství nastrouhané limetkové kůry
led
malá špetka soli
... a pokud to chcete opravdu dovést k dokonalosti, můžete přidat i UKKO Čajovou směs na reflux!
Příprava:
- Zmixujte meloun, led, aloe vera, sůl a limetkovou kůru.
- Konzumujte s chutí.
Proč tak milujeme žlutý meloun?
Protože je božsky chutný, osvěžující takovým způsobem, že je zároveň zdravý a navíc pomáhá při hydrataci díky vysokému obsahu vody.
Několik zajímavých faktů o melounu:
- Pravidelná konzumace může snížit riziko vzniku makulární degenerace (degenerace žluté skvrny).
- Těžko se z něj přibírá (100 gramů obsahuje jen 34 kalorií).
- 200 g melounu již obsahuje denní potřebu vitamínu C.
- Lze z něj připravit nespočet lahůdek.
Mohu kombinovat pití čaje na reflux s výše uvedenými pochoutkami?
Odpověď je jednoduchá a krátká: ano!
Na jedné straně mohou Čajovou směs na reflux konzumovat i osoby s citlivostí na lepek, vegani a ti, kteří dodržují paleo dietu (výrobek je jinak bez GMO), na druhé straně už i 2-3 šálky denně mohou pomoci zmírnit příznaky onemocnění.
Čaj lze pít kdykoli během dne, dokonce se z něj dá připravit i verze chladivého čaje.